Kunstcollectief Muiden & Muiderberg

Exposities KCMM – Grote of Nicolaaskerk Muiden

22 september, 2016 | Reageren uitgeschakeld

Expositie ‘Wereldmensen’ in de grote kerk in Muiden.

affiche wereldmensen

Wereldmensen.

Bij de opening van een tentoonstelling van het werk van 18 leden van het KCMM.
Ik geloof dat het inmiddels al meer dan een jaar geleden is dat de eerste plannen voor deze thematentoonstelling – mede in overleg met kerkleden – werden gesmeed. Ons beeldhouwend lid Riet Blüm enthousiasmeerde het collectief voor dit  idee naar aanleiding van haar eigen geëngageerde en op de actualiteit geinspireerde  bronzen beeldengroep: Wereldmensen. Exposities rond een thema hebben op deze plek – de grote of Nicolaskerk – al een geschiedenis.  Ik breng u in herinnering het Kruisenthema en “Maaltijd met vrienden”. Eind vorig jaar werd het nieuwe plan concreet en meldden zich 18 leden aan voor deelname. Ook dit thema is zeker op de bijzondere plaats die een kerkgebouw nu eenmaal vertegenwoordigt in onze samenleving op zijn plek. Een plek van stilte, een plek van bezinning. Dat is ook wat de meeste deelnemers aantrok in het thema. Even vanuit een pas op de plaats, een blik naar buiten, naar de wereld om ons heen, naar de wereld ver van ons bed en toch zo dichtbij onder invloed van de moderne media. En die – soms heftige – indrukken vertalen naar een kunstzinnig idee binnen de discipline die je goed beheerst. Een avond brainstormen hebben we er aan gewijd en veel tijd in ateliers en werkruimten. Sommige van ons beseften soms dat het werk dat ze al enige tijd gelden maakten perfect paste. Het resultaat is geworden: Een communiceerbaar idee als ruimtelijk beeld, schilderij, tekening, textielwerk of keramiek. Werk voor een plek van bezinning waar je in alle rust je gedachten kunt laten gaan over een thema dat zoveel associatiemogelijkheden heeft op onze wereldbol. Ieder binnen zijn eigen discipline: dus ook heel divers, zeg maar rustig eigenwijs, zo divers dat onze inrichtingscommissie er de nodige moeite mee had er een samenhangend visueel geheel te maken, maar daar toch in is geslaagd zoals u zult zien.

Wat schotelen we u voor aan associaties:

Medemenselijkheid, mededogen met de mens in nood,  maar ook verontwaardiging in de schilderijen van Klaartje en Monique en Harriet. Lijden met een blik naar de religie in het werk van Adri. Het universele van de wereldmens, wat hebben we gemeen als wereldburgers in het werk van  Jur, Tjarda en Babe. De mens, zijn eigen schoonheid en kracht bij Jacqueline en Riet , de zich versierende mens in het werk van Henny en Joke. Kijk eens naar de mens of de wereld vanuit een ander perspectief door het werk van Marja en Hanneke. Contact door reizen met andere wereldburgers, een mens en zijn religiositeit, het zoeken naar ruimte en stilte in het werk van Reinier. De donkere zijden van ons mensen, onze verantwoordelijkheid voor de toekomst die we wel of niet erkennen in het werk Kees en Bas. Als laatste een eerder geplaatst werk van ons lid Gijs Elzinga. U vindt het in de linker zijbeuk.  Bij uitstek een werk dat zowel bij dit thema zou passen als bij de bezinning op de menselijke levenscyclus. Van de hier getoonde werken van onze 18 deelnemende leden hebben we een kleine catalogus samengesteld met afbeeldingen en teksten waarin de deelnemers hun motivatie en inspiratie voor hun kunststuk kort toelichten.

tekst uitgesproken bij de opening van de expositie door Reinier Gadellaa

wereld-mensen

 

Gijs

Eindig in Eeuwigheid” Nu permanent opgesteld in de Nicolaaskerk, zit in een houten box met deurtjes waarop,in bladgoud, de titel staat. Als deurtjes openslaan komt het werk, gemonteerd op gelagerde rollen, in zicht. Op de binnenkant van de deurtjes staat een korte uitleg.